Verdens beste øyrike

– ÅÅÅÅ! Kan vi ikke reise tilbake til Færøyene? Det er en illusjon at vi kan reise hvor vi vil eller når vi vil. Jo, vi liker å tenke at det er slik, men alt er ikke mulig, selv for barnasbestereiser.no
Likevel. Ofte ender vi opp med å snakke om øyer. Vi kommer jo nettopp hjem fra Jomfruland. Og hva med Madagaskar? Vi snakker om Island - på islandsk, mimrer om Sicilia, på mer eller mindre gebrokkens italiensk. Vi kjenner noen som har vært på Maldivene, Grand Canaria og Danmark - eller er Danmark kanskje bare en helvøy? Slik går praten.
Jentene vil uansett tilbake til verdens beste øyrike. Vi snakker Færøyene.

Verdens navle

Barn tar ikke feil. Rettelse: Barn tar sjeldent feil. For tre år siden fikk Færøyene National Geographics førstepris og ble kåret til verdens beste øyrike. De 50.000 innbyggerne på Færøyene ble ikke overrasket. Var det ikke det visste? Deres 18 øyer er jo verdens navle!
Spesielt under feiringen av Olavsmessa 29. juli, vises folkets stolthet og nasjonalfølelse. Høgtiden regnes som Færøyenes nasjonaldag, det er tivoli i Torshavn, rockefestival, leker for barna og åpne ølkraner til de voksne. Under de tre dagers lange programmet, avsluttes årets tradisjonelle rokonkurranse, kirkeklokkene kimer og kaller inne til messe, et annet publikum flokker seg rundt en klovn som har stilt seg opp nede ved havnen. Samme natt danses det ringdanser og kvedet om Ormen lange kveiler seg mellom de små husene i verdens minste hovedstad. Byen er liten, men programmet for helga er imponerende langt. Dette er sirkus, tivoli, politikk og religiøs feiring - alt i en deilig smølje!

Helgenstatus

Etter gammel folketro skal feiringen strengt tatt foregå i nettopp fem dager, dette for å markere dødsdagen til Kong Olav Haraldsson som døde på Stikkelstad året 1030. En gang var Sant Olavs minnedag en av de store kirkelige høytidene også i Norge.
Langt ute på i Atlanterhavet, på et øyrike som ikke en gang synes på verdenskartet, er Olav fortsatt stor, fortsatt hellig. Torshavns 20 000 innbyggere dobles når slektninger fra de øvrige 17 øyene inntar hovedstaden. I tillegg kommer dem som har bosatt seg utenlands, for ikke å glemme alle turistene. Hotell er fullbooket, alle vertshus og bed & breakfast er fylt til randen. Ikke en kjellerstue eller et loftsrom står tomt. Her lønner det seg å booke, kanskje et helt år i forveien!

Sverres hule

Det Færøyske selskapet Smiriline har skikket det slik at enten kommer passasjerene til Torshavn fem dager før festen, eller også ankommer de hovedstaden i det samme festivalen er i ferd med å ebbe ut. Skipet Norrøna går i skyttel fra Hirtshals i Danmark til Torshavn og Seydisfjördur på østkysten av Island. På vei tilbake går den innom Torshavn igjen. Torshavn er på det viset intet mindre enn verdens navle. Om ikke annet så i alle fall Smirillines base. Og hva er ikke mer naturlig enn å komme sjøveien når du skal besøke en øy? Vi tar gode gamle danskebåten, fra Larvik til Hirtshals, overnatter privat og inn på ny ferge morgenen etter. Ferden fra Danmark tar en dag, en natt og en formiddag. Med et par dager ekstra, får du sjansen til å besøke Sudurøy, Mykines i vest og Fugløy i øst. Hit går det lokale ferger, rimelige turer med helikopter, eller også guidede spesialsydde utflukter. På sydspissen av Streymoy, ankommer du senteret for Færøysk kultur:
Kyrkjebø. I 1111 ble den katolske kirke etablert her og det var her Kong Sverre ble hørt i sine bibelvers.

Som musikk i ørene

Tilbake i hovedstaden tester rockeband lydanlegget. Etter dem rigges scenen for Teitur. Ved siden av Eivör Pálsdóttir, seiler han nå opp som en av landets største visesangere. Han er lavmælt og poetisk, som en maskulin og nordisk utgave av Suzanne Vega. Klokka bekker 24 og Teitur synger oss inn i olavsvake. Vaka betyr å våke, og de fleste færøyingene med respekt for seg selv, sine venner og tradisjoner, holder skikken i hevd. Det offisielle programmet begynte klokka 14.00 samme formiddag og guider deg gjennom 12 timer. Mørket senket seg, gatene består av seige masser av mennesker. Byen har nattåpent og godt er det, for her trengs flere ullgensere! Gjennomsnittstemperaturen på Færøyene er 6,6 grader. Jo lengre ut på natta det blir, jo lavere synker både temperaturen, moralen og bekymringene.

Syng med den stemmen du har

Enten du har vært i seng eller ei, allerede tidlig neste morgen må du ha ryggen rett og blikket fritt. Ullgenseren kan du trygt beholde på, med den er du kledd for dagen. Den Færøyske nasjonaldrakten besår heldigvis også av ull. 60 prosent av innbyggerne eier en slik drakt. Med den befestes nasjonalfølelsen, troen på Gud og også landets politikere. Prester tilhørende folkekirken, samt medlemmer av lagtinget, går i prosesjon fra lagtinget til domkirken. Etter messen vandrer de tilbake til lagtinget og det nye perlamentåret kan starte. Det synges fra kor, fra scene, og det florerer av flyveblader med allsanger før det hele kulminerer en gang ved midnatt da 10.000 mennesker står i kø, i klynge, som sild i tønne, urolige, utålmodige som barn som venter på julenissen og der endelig, fra et sted ingen vet hvor, starter er rungende mannsstemme. Hendene knyttes, du holder den som tilfeldigvis står deg nærmest, mentalt sett, eller bare fysisk, menneskemassen utgjør en lang rekke, en lenke eller rettere sagt en snokende ål. Det er sangen ormen lange, Ormurin Langi, Olav Tryggvasons viden kjente vikingskip. Så gjevt var skipet, at det fortjente 86 vers.
Det er natt, men ikke natta. Igjen er det unntakstilstand for alt som heter leggetid. Vi er jo i verdens beste øyrike kan skjønne.
– Vi vil tilbake, maser jentene. Det er klart. Barn tar ikke feil.

*FAKTA OM FÆRØYENE * Færøyene betyr Saue-øyene.
I 2012 utpekte National Geographic Travelers, Færøyene er til det beste øyriket i verden
Rundt de 18 øyene er det 200 sjømil. Øyene til sammen består av 14.000 kvadratmeter og huser 50.000 innbyggere.
Hovedstaden heter Torshavn og har 20.000 innbyggere.
Når det regner i en by, er det sol i en annen. I løpet av en morgen kan alle fire årstider vise seg. Snittemperatur på 6,6 grader.
Færøyene har en rikt kultur og musikkliv og 100 000 bevarte folkesanger.
Mange sagn og historier er hentet fra den gang Færøyene var en del av det Norske riket, det vil si fram til 1705.
Færøyene har vært under Danmark i 600 år, men har et indre selvstyre, eget språk, eget flagg og egen regjering og egen myntenhet.