Småland med store opplevelser

Hva sies om et kremmerhus ferske polkagriser? Eller å hilse på Pippi, Emil og Karlson på taket? Småland er for store og små.

Det er noe eget med Astrid Lindgrens rike. Familieparken har klart det veldig få parker klarer. Her er ingen påtrengende selgere. Ingen ekstragebyr. Alt er linket opp mot Astrid Lindgrens forfatterskap og fantasi. Flere ganger om dagen spilles episoder av historiene vi kjenner så godt – og vi er en del av det hele! 17. Juni i år åpner en ny borg hvor du bokstavelig talt kan være med på historien om Brødrene Løvehjerte. Denne boka er oversatt til mer enn 80 språk og av Astrid Lindgrens alle 30 bøker, er kanskje dette den mest kjente?

LAG DIN EGEN BARNEFILM [Astrid Lindgrens Näs](http://http://www.astridlindgrensnas.se/sv/hem, er stedet hvor forfatteren vokste opp. Nå er det også et museum her. Utstillingen er interaktiv og barna får egne øretelefoner tilpasset deres nivå. Lindgrens fortellinger er også blitt til 40 spillefilmer. Lurer du på hvordan disse filmene ble til? Ta en tur til Barnefilmbyen på Mariannelund. Dette senteret er bare en prøvesmak på hva som venter deg neste sommer da en helt egen filmpark åpner, også den på Mariannelund. Her vil barna lære seg filmtriksene og lage sine egne filmer ved hjelp av unike apper.

KNEKK OG KARAMELLER Like over gaten for senteret ligger Mariannelunds karamellkokeri. Du leste riktig. Her kokes karameller, drops og knekk. Etter et besøk her hos Cicci og Johan får det svenske begrepet ”løsgodis” en helt ny dimensjon. Det samme gjelder et besøk i den superromantiske småbyen Gränna. Her startet Amalia Eriksson verdens første polkagriskokeri og i dag – 157, år etter at hun fikk patent på dropsene sine, er det hele 12 aktive polkagriskokeri i byen. Hun har sågar fått et eget hotell oppkalt etter seg. Det skal være på dette kjøkkenet Amalia fant opp polkagrisene som i dag en av Sveriges største suvenir og eksporteres verden over. Det er ikke rart Gränna er en søt by og at alle smiler?

HØYERE ENN HIMMELEN Til dem som ikke allerede er blitt høye på smaken av peppermynte, bringebær eller lakris, bør ta en titt inn på Gränna museum.
Her er en barnevennlig utstilling om Sveriges mest kjente eventyrer Salomon August Andrée. Hans plan var å sveve over Nordpolen i en ballong, fotografere underveis og på grunnlag av fotografiene, lage verdens første kart over området. Ekspedisjonen ble dessverre mislykket og ingen vet foreløpig hva de tre polfarerne egentlig døde av. Hvordan disse tre mennene kunne legge ut på en slik strabasiøs ballongferd og hvordan de døde, er fremdeles et mysterium.

FÅ EN NY IDE - REIS TIL SMÅLAND Luftballongen er likevel et ofte brukt symbol i Gränna. Andrées fikk ikke utrettet sitt oppdrag, men er likevel en stor helt og byens egen ballongklubb er selvsagt oppkalt etter ham. Vil du sveve opp i skyene er med andre ord Gränna stedet å reise til.
Småland fikk navnet sitt etter en sammenslåing av 12 små landsdeler. Det sies at innbyggerne her er gjerrige, men også fulle av spikk og oppfinnsomhet. Kanskje er det ingen myte? Vi nevner: Astrid Lindgren og hennes karakterer, Amalia Eriksson og Ballongentusiasten Andrée. Og hvem vil ikke bli som disse? Gode opplevelser og inspirasjon venter i nettopp Småland!