Liten by for små kunstnere

– OG KANSKJE NOEN SOM SKAL BLI VELDIG, VELDIG STORE?

En ting er program for dagen og tidspunkt og sjåfører som kjøre deg hit og dit og tre retters middager med åtteogførti desserter. En annen ting er det som bare skjer. De menneskene som bare dukker opp. Fra ingenting. Slik traff jeg Marko Brajkovic. En mann som åpnet for diskusjon og dekorerte dagen med inspirasjon!
Hva med å ha han som tegnelærer en dag? En time?

Bak en av de gamle murene i byen Groznjan er det å møte Markos kunst, som å komme i enden av regnbuen!

Det er Kroatias nasjonaldag, uten at noen flagger av den grunn. Ingen klarer nemlig helt å forklare hvorfor dagen er flyttet fra 25. juni til 8. oktober. Det var jo i juni 1991, at landet deres rev seg løs fra kongedømmet Joguslavia. Likevel er det ingen som flagger. Ingen barnetog. Ingen pølser og ikke mer is en vanlig. Marko byr imidlertid på økologiske, grønne epler. Han mener man skal dele. Kunsten hans viser det samme. På en skulptur har han tegnet Europa. I følge gresk mytologi, var Europa en gudinne.
– Hun kom opprinnelig fra Libanon, forteller Marko som har tegnet tusenvis av fargerike fugler som flokker seg rundt den vakre gudinnen. Marko retter på hatten: – Fuglene er våre dagers flykninger. Det hele er logisk. Fuglene følger sin mektige kvinne! Kunstnerens teorier akompagneres av pianospill. Bak murer helt tilbake til 1100-tallet, øver små pianofingre. Her gis det nemlig leksjoner i de fleste instrumenter. Groznjan er et mekka for konserter og kunstutstillinger.
– Dette er mitt paradis, understreker Marko og peker på et tre symboliserer hans liv.

Groznjan - liten by for små kunstnere som drømmer om å, en dag, bli store og som Marko, som tør vise oss hvor fargerik verden er og at verdiene er til for å deles.
– Skal det være et grønt eple?