Tropisk i Tyskland

– Mamma, det holder ikke helt med Interrail. Neste gang må vi på Safari! Mye vil ha mer! Vi er på Dyrehagen i Wuppertal.
Hit tok vi en svevende trikk. Det nesten like morsomt som berg og dalbane.
– Hvordan kan de andre passasjerene bare sitter der og late som ingenting, når det kiler og bobler sånn i magene våre? Langt der nede er byen. Mye mer artig synes vi, å bygge T-bane over byen og ikke under. 11-åringen som er den mest rasjonelle av oss, mener bestemt at bane over bakken, også må være mer økonomisk enn tunneler under jorda. Kanskje også mer praktiske. Så kan man reise fra A til B og ta sightseeing samtidig. Det var vet nettopp det som var meningen, da banen ble bygget for å frakte Vilhelm den 2. av Tyskland en vakker dag i 1901.

Marshmallows evulusjonsteori

Bedre det kanskje, enn å bære han på gullstol. I alle fall hvis han som keisere flest, hadde langt i seg ubegrenset mengde kjøtt og flesk og øl ikke minst. I Tyskland smaker forresten det meste øl. Også eplemosten.
Det er ikke lov å mate dyrene. Desto mindre å selv bli dyremat, men vi er farlig nær. Frivillig lister vi oss inn i løvens hule. Å der! Og der! En buskete gromgutt valser mot oss, glaner, gjesper, brummer.
Ikke lenge etter ler en sjimpanse oss rett opp i trynet.
– Men mamma, det er ikke stor forskjell på aper og mennesker. Tenk deg at menneskene er laget av hvite marshmallows, også så bytter du ut to hvite med to rosa, og da får du aper.

Ikke bare marshmallows er rosa. Flamingoer er det også. Det samme er den svevende banen hjem. Men der stopper dagens uproblematiske, lyserøde logistikk. Flere bussjåfører sier de snakker engelsk. ”A littel bit” – men kanskje kan jeg ikke klandre dem siden jeg ikke kan et kløyva ord tysk, 8-åringen kan ”Ish libe dish”, men vi velger å spare den til en annen anledning og ringer heller en taxi. Med et lass godvilje, snuoperasjoner og hjertevarme fra vertsfamilien AAsrum, kommer vi oss fra gjesterom til togstasjon, på en-to-tre.
Svisj, så er vi på vei til Düsseldorf, bytte i München, her følger en time med venting, junkfood og cola, og der – endelig. Det mest kjærkomne toget vi hittil har sett. Nattog til Venezia!
– Jeg kan ikke tro det mamma, sier 8-åringen. Hele livet har jeg ventet på dette!

DETTER HAR VI LÆRT: 1. Når vi besøker et nytt land, er det lurt å kunne litt mer av språket deres enn bare ”Jeg elsker deg”.
2. Skriv alltid opp adressen hvor du bor på en lapp eller på mobilen før du forlater huset.
Det er flaut å ringe vertskapet og spørre…
3. Undergrunnsbaner kan like gjerne være overjordiske og dertil svevende. Det er både mer økonomisk og majestetisk.
4. Forskjellen på aper og mennesker dreier seg om ørsmå marginer. Bare 2-3 marshmallows.
5. I Tyskland, eller i alle fall i Wuppertal, er klima noe tropisk. Vått, fuktig og varmt.
Vi har ikke lært at det bor elefanter der i virkeligheten, men at det er en aldeles fantastisk dyrehage der, og at Interrail kanskje ikke holder, men en gang må erstattes med Safari.