Evaluering i 40+

– Husker du da vi var i Danmark mamma? 11-åringen er i ferd med å avslutte reisen og er i gang med evalueringen. 8-åringen ler. Hun er av typen, latter, gråt, sinne og nå, i 40 grader varme, mest irritert, har bare lyst til å spise sjokolade og er selv temmelig uspiselig. Men nå ler hun. Høyt:
– Ha ha! Når du sier ”husker du” høres det ut som om det er leeeenge siden! – Ja, svarer 11-åringen. Men det er jo lenge siden Danmark da! Og kjempelengesiden Sverige! Hun stopper opp i resonnementet. – Men så er det bare 3 uker! Det er rart! Det er veldig kort siden, og samtidig veldig lenge.

Alt går i stå

Impregneringen i min gode gamle Bergans, smelter og legger seg som et gufsent plastlag på alle klærne. Vi leier sykler og får en liten opplevelse av frihet. Men selvsagt er ikke dette bare bare. Det er ingen barnesykler til leie. Det er ingen tandem. På de elektriske syklene er det heller ikke lov å ha barn over 20 kilo på bagasjebrettet. Vi ender opp med to damesykler, der den ene viser seg å være i stykker. 11-åringen får damesykkel, interrailmamma tar herresykkel med stang og 8-åringen bakpå, sekken på ryggen og hjelm på hodet. Varmen er som en vegg. Det i meste laget til og med for en stae nordmenn og i ettertid får vi vite at normale italienere nok helst hadde sett at vi ble lagt inn på psykiatrisk avdeling.

Svetten dryppet fra 11-åringens albuer og når turen er omme, innrømmer hun tankene som surret i hue: Må vi ringe noen for å hente oss? Kanskje bør vi bare snu? Kanskje smelter vi? Kommer vi oss kanskje aldri hjem?
Tankene er ikke klare, vi får nesten klaus i være egne hoder.
Etter 12 kilometer – der det meste er motbakke, faller vi sammen på hemmelig strand, (den eneste adressen vi helst ikke deler med noen…) 11-årinen sovner i skyggen og 8-åringen topper det hele med å svømme på en gjennomsiktig manet som likevel viser seg å ikke være glassmanet, men en brennende, giftig en. Wææææ!

Oppholdstilatelse

Interrailmammaen har på sin side en diger bandasje på høyre ringefinger og kan til sin store fortvilelse ikke bade. Dagen i forveien er benyttet på legevakta. Under oppvaska knuste et glass av krystall og grov seg inn i finger og inn i handa.
Så har vi også fått oppleve Siciliansk legesystem. Interessant! Før jeg fikk komme inn, skulle de bare vaske gulvene…, deretter skulle de bare slippe inn to andre pasienter som av en eller annen grunn smatt foran i køen, fingeren fikk en løselig behandling og regningen skulle betales på postkontoret! Enkelt opplegg?
Vi har alle fått vårt. På sett og vis er vi null – null. Noen kutt, noen stikk og litt solbrenthet hører med. Og er vi lei? Ja, og nei. Nå vil vi hjem, men glimter til når vi stifter kontakter i Brasil og Colombia. Hva er neste stopp?
Vi smører oss med after-sun, men lurer samtidig på om vi slipper inn i Norge.
Spesielt bekymret er vi for den minste. Ikke bare spiser hun sjokolade, hun ser ut som en sjokolade!
Vil hun få oppholdstillatelse i sitt eget land mon tro?
Og hva med Interrailmamma? Vil hun fortsette med å gestikulere til vest og øst når hun snakker?
Og 11-åringen? Vil hun savne oppmerksomheten, sin italienske "bror" Stefano og hans familie som regner henne som en datter?
Tankene er mange, de koker. Vi savner allerede reisa som ennå ikke er over. Vi lengter hjem, men vil ikke snu. Vi vil videre, men samtidig tilbake.

Kunsten å sykle i 40 grader pluss: Å sykle på Sicilia er, i følge de innfødte, rein og skjær galskap. Årsakene er mange, kulturelle, meteorologiske og helsemessige. Å bevege seg unødig er lavstatus. Å bevege seg raskt i 40 grader pluss er ikke bare vanskelig, men kanskje også helsefarlig. Siden de fleste andre beveger seg fra A til B ved hjelp av biler, gis det liten plass til myke trafikkanter. I Castallamare del Golfo er det likevel minst to selskaper som leier ut sykler. Begge ligger i hovedgata Via Garibaldi. Det ene selskapet har elektriske, nye sykler, men ingen barnesykler. Elektriske sykler er sikkert smart da byen ligger ved havet. Skal du andre steder enn mot øst, starter turen med bratte oppoverbakker. 3 timer med en slik elektrisk sykkel koster like mye som å leie 2 vanlige tråsykler en hel dag.
Heller ikke dette selskapet har barnesykler, men ok hjelmer og låser som er regnet inn i prisen. I juni, july, august, er det det stort sett for varmt å sykle midt på dagen. Best er selvsagt morgenkvisten kl.07.00 eller kveldene fra 19.00. Husk likevel at mørttemannen kommer raskt og skremmende allerede ved 21.00-tiden er det natta og de færreste syklene er utstyrt med lys!
Mest vellykkede sykleturer gjøres sikkert via et etablert selskap, som Olivenreiser som vet hvor landeveiene fører: