Siriss på pinne

– Den smakte ikke så verst heller da… 8-åringen som ellers er livredd maur, mygg og maneter, har fått kjærlighet på pinne med en ekte siriss midten!
– Den stoppet nok å sprelle når den fikk sukkerlake over seg, konkluderer hun og fortsetter å slikke. Vi er på verdens mest romantiske øy, Jomfruland og skal delta på Verdens minste festival. Ikke bare er festivalen liten, men tar for seg de aller minste her i verden. Insektene. Ikke desto mindre er temaet stort.

Der det er hjerterom...

Jomfruland Camping er det fullt. Det vi si hyttene er booket for flere uker siden. Telt er ok, men ikke med deadliner hengene over seg, teknisk utstyr og behov for nett. Hallo!? Som man roper i skogen får man svar. Spesielt i skogen på Jomfruland. Den er HELT magisk!
– Jeg har rom, svarer Ivar Gundersen (86). Ivar har jeg en, eller to eller tre ganger intervjuet tidligere. Han har ingenting med Verdens minste festival å gjøre – egentlig, men på øya bor det bare 60 mennesker og alle en eller annen kopling til hverandre og alle vet hva som skjer, så selv om Verdens minste festival ikke bare er om de små, men også for de små, skjønner Ivar at dette må vi få med oss. Dermed lukker han regelrett opp sitt eget hjem. Og selv om vi takker nei til skyss, - hvem er det ellers som kommer og henter oss ved brygga? Riktig: Ivar!

Det er en klov i oss alle

Ivar skjønner alvoret i ting. Det gjør sykehusklovnen Arturo Tovar også. Og når noe er alvorlig, er det viktig å tøyse med det!
Dette må vi utforske! På klovnelaboratoriet er det bare barn som slipper inn. Ingen forstyrrelser takk! – Klovn er et viktig element i teater, forklarer Arturo, men hvordan inkludere en klovn i en festival som ellers fokuserre på insekter? – Det er vel enkelt, mener den profesjonelle klovnen. – Klovnen er i alle ting!

Vepsen og Flua

Arturo har rett og vi får selv erfare at insekter også er noen tullinger - til forveksling lik mennesker faktisk! Maiken Ostermann og Ida Marie Bakkerud, alias Vepsen & Flua" og "Flåtten & Knotten", krangler og stikker og surrer fælt, men bekrefter at noen følelser er universelle, enten det gjelder insekter eller folk flest! Den største ressursen vi har her i verden er nettopp det at vi er forskjellige!

Mangfold og eddderkoppspinn

Insektekspert Lars Ove Hansen nikker bekreftene. I følge han er det 170 biearter i Norge, 34 ulike arter homler og hle 350 arter nattfly! Og vi trenger dem alle sammen! Til og med den skrekkinngyvende ligustersvermeren er viktig! I løpet av nattsafarien er arrangør Tormod Glomnes barnslig stolt over å, bokstavelig talt, kunne håve inn et slikt beist!

Mest stolt er likevel Tormod Glomnes og Maiken Ottermann over festivalens kunnskapsformidling . Ikke bare har det myldret av insekter og kryp, det har myldret av nye ideer.
8-åringen har suttet seg helt ned til sirissen i kjærlighetens indre. Heretter
foretrekker hun lørdagsgodt med maur, saftis med skolopendere og tripper det en ussel edderkopp over brødskiva, blåser hun den bare bort og spiser videre. Å være redd for småkryp er nemlig bare oppspinn! Verdens minste festival er kanskje liten, men den er ikke for pyser!