Roma - for liten og Roma for stor

150 ulike sorter is. Sko du med din favorittegneseriefigur. En hel butikk med pinocchio. Og så skal Roma ikke være noe for barn?
Flere guidebøker sier så.
Betyr det at den evige stad bare er for de eldre? De mest forelska?

Nix. Men å reise med barn krever tilrettelegging, tålmodighet og vilje til å passere kirke nummer tre, men heller gå for is nummer fire.
Best er det å finne en stille gate som kan være vår.
Ja, helst med terrasse på taket!

De fleste tavernaer er åpne hele dagen, men enkelte restauranter starter ikke middagsserveringen før klokka har passert 20.00.
For norske familier stemmer dette dårlig med barnas leggetider. Men med et lite kjøkken og muligheten til å dekke på sitt eget bord, er problemet løst. Barnet kan legge seg trygt og de voksne kan sitte oppe så lenge de bare orker...

Neste morgen må familiens a-menneske ut på handletur. For mens italienske barn nipper på sin latte og tygger på en kjeks, og foreldrene drikker ekspresso med en sjokoladecroissant til, er det lurt å fylle på med skikkelig føde. Brød, en mild ost, solmodne ferskner og flere begre youghurt. Sunn mat er en god start for en liten kropp. Spesielt når dagen skal fylles med Roma.

På en annen side, å besøke Italia uten å smake gelato - italiensk is, er en stor fornærmelse. Kanskje er det feil å lokke barn med godteri og is, på en annen side er det ferie. På vei til Phanteon finner en iskrembar som frister med hele 150 ulike smaker.
Ole Brumm sier ofte ja takk begge deler, men et skikkelig pedagogisk, og kanskje litt kjedelig, reisetips her er å bli enig på forhånd: Hvor mange kuler? Kjeks eller beger? Kjærlighet på pinne eller is?

Inne i butikken Della Palma, eller på norsk, - Palmen, som ligger i gata Via della Maddelena nr.25 blir du, og ikke minst barna, så overveldet og sukkerovermannet at det er umulig å bestemme seg. Køen er lang og det samme er pinnene på kjærlighetene. Også her ventes søte valg: Kitty eller Paven?

Guidebøkene foreslår dyrehagen i Roma som barnas favoritt, men
tigre kan vi jo like gjerne oppleve i dyreparken i Kristiansand.. Da er det en større opplevelse å rusle rundt en kirke som ligner et tredjedimensjonalt søndagsskolekort,

få pinocchio som sprellemann

eller Alice in Wonderland malt på basketskoene. Det kan kan vi bare her. Roma for liten og Roma for stor.