Pompeii for deg, Pompeii for meg

– Det er virkelig ikke så kjedelig som jeg trodde, utbryter 8-åringen. Vi vandrer blant forsteinede mennesker. Et barn ser ut til å bli til stein rett midt under en lek med mamma. Kanskje trår de fimpen? Vi besøker gamle snack-barer og titter inn i eldgamle hager med dekorative atrium. Hva er det 11-åringen velger å fotografere? Et tre?

– Fint med tre i stua, mener hun og kopler på pensum fra 5-klasse. – Se, det er dekor på veggene! Interrailmamma ser sitt snitt til å holde et aldri så lite foredrag om kunst og kultur.
For var det noen der ute som trodde at kunst er et moderne fenomen? Bare for moro skyld? Bare til pynt? – Tror dere ikke også at vakre ting gjør oss snillere, spør jeg pedagogisk, men nå er det midt på dagen.
Varmen tar oss, energien preller av. Ruiner er ruiner. Stein er stein. Vi finner et tre. Gomler kirsebær, har spyttekonkurranse med steinene, kaster hatt til hverandre i parken.

En siste runde Appollons tempel. Basta. Nok er nok! Neste dag som egentlig er holdt av til å gå på museum, går i stedet til innkjøp av bikini, bading i byens fontene og en liten snurr på et tivoli som egentlig er alt for barnslig og alt for dyrt, men gir oss vind i håret og nye høyder. Slik kan det gå. Lenge leve kulturen!

POMPEII - EN VOKSENGREIE? Pompeii er på pensum for dagens 5-klassinger og bakgrunnskunnskapen er allerede i boks.
Pensum er så sin sak, boka "Fanget i Pompeii" av Samuel Sekel, er super på sengekanten.
Nå vet vi hvordan menneskene på den tiden gikk kledd. Det er derfor 8-åringen liksom løfter på kjolen når hun tusler bortetter brosteinene. I fantasien er shortsen byttet ut med et hvitt klede.
Oversatt guide om Pompeii kjøpt utenfor museet var mindre vellykket. Mye tyder på at den er oversatt av Google Translate og innholdet har et voksenperspektiv. Bedre å bruke penger på is!
Pompeii har ingen strand og det hadde unektelig vært realt å informere barna om dette.
Som vanlig får 8-åringen første og siste ordet; – Jeg synes alt var bra med Pompeii jeg!
Konklusjonen blir at Pompeii er for deg og meg!