Noen søndagsturer er viktigere enn andre...

*PLIIIIING! * Er det noen hjemme? I dag ringer Barnasbestereiser.no på 100 dørklokker. Vi stikker ikke av. Tvert i mot. Vi sier HEI i og rekker fram ei bøsse. I dag er søndagsturen dedikert årets TV-aksjon.

I bøssa er det meningen at det skal legges penger. Kronene skal fordeles på mennesker som lever i krig. Mennesker som ikke vet hva fred er, men også mennesker som bor i Norge og har klart å rømme fra et liv i frykt. Det er små mennesker. Barn. Noen har tatt frykten med seg. Innvendig.
Derfor er pengene du gir ikke bare mynt og sedler. Pengene representerer omsorg, omtanke og kjærlighet.
Og hvem vil ikke gi det?

Delt glede gir dobbelt glede. Men er det ikke underlig, når vi nå kommer på døra di, vil du sikkert spørre: – Kommer pengene fram? Et helt naturlig spørsmål synes vi. Et godt spørsmål. Ellers i hverdagen sløser vi jo ikke, så hvorfor skal vi nå, bokstavelig talt, gi ved dørene?

– 90% av pengene går direkte til formålet, forsikrer konstituert utenlandssjef i Røde Kors, Lars André Skari og viser til varige investeringer som helseklinikker, utdanning til helsearbeidere og vaksiner. Det handler om liv og død.

TV-aksjonen er ikke et spill, men hvis det hadde vært det, ville vi da gitt mer? I Norge kjøper aksjer. Vi sparer i fond. Vi satser på hester, synes det er gøy med lotto og tipping og kakelotteri. Spenningen er stor, pengene går kanskje til et veldedig formål, men ikke alltid. Noen ganger er spillegleden nok i seg selv. Visakortet går varmt. Noen booster innsatsen med Masterkortet. Går det så går det...

Vinnersjansene er temmelig små. Minimale. Premien går ikke nødvendigvis til dem som er dyktige, men til dem som har Flax.
Å spille har alltid vært noe vi mennesker har holdt på med. Det gir et kikk. Det øker pulsen. Derfor legger vi litt ekstra i potten. Og litt til. Den sjansen er vi villige å ta...

Når det kommer til TV-aksjoner og innsamlinger, er vi likevel skeptiske. Vi vil vite. Må vite. Vil ha bevis på at pengene kommer fram.
Veien til Libanon, Amerika, Mayanmar, Somalia, Sudan og Afghanistan og Syria er jo så lang. Så lang. Røde kors lover at pengene kommer dit de skal. Tross korrupsjon. Tross krig. De lover også at pengene skal gå til barn som er alene i Norge og som trenger hjelp til å få innpass i det norske samfunnet. Våre regler. Våre lover. Vårt språk. Våre turvaner...

Det er barn som vet å sette pris på skolegang, mat og venner.
Det er barn som, hvis de får den tryggheten de trenger, kan utdanne seg til å bli våre leger. Vårt helsepersonell.
Derfor: Å legge penger i bøssa er ikke bare mynt å sedler. Det er en innsats i omsorg og kjærlighet. En satsning på fremtiden. Et spill der vinnersjansene er 100%.