Natta er lys som dagen er lang

Blomstene er selvlysende. Nesten neon. Natta drukner i lys. Ingen har lyst til å legge seg.

Midsommeraften er en av de fire nettene i året, sammen med julenatten, nyttårsnatt og allehelgensnatt, da naturen har helt særegen kraft. Denne natten er både det onde og det gode ute.
”Midsommer” er sammensatt av de to ordene ”midt” og ”sommer”. Altså midt på sommeren. Dette er dagen da sola snur, eller rettere sagt; det er sommersolverv. Fra nå av blir dagene kortere og kortere. På primstaven er dagen merket med en sol eller et timeglass. I den kirkelige festkalenderen var den 24. juni døperen Johannes fødselsdag. Johannes ble ansett som en forløper for Jesus. I følge kirkefaderen Augustin, ble Johannes festdag lagt til sommersolverv for å fordrive en gammel hedens feiring som lenge hadde funnet sted på denne dag. Det norske ordet St. Hans, er dermed den kristne betegnelsen på festdagen, - en hylles til Johannes. Alle urter skulle samles inn denne natta.

Selv duggen som la seg på marken denne natta virket legende.
Var du jente og ville vite hvem du skulle gifte deg med, kunne du stikke sju ulike markblomster under hodeputa og om natta ville du drømme om den kommende kjæresten.

Bålet har i Sør-Norge en essensiell plass i St. Hansfeiringen. I følge gammel folketru har ilden en rensende og beskyttende makt. St. Hansnatten var heksenes viktigste høytid og ikke sjeldent ble en dukke plassert midt i bålet, nettopp for å vise de onde makter hvordan det kunne gå med dem hvis de våget seg for nære. Nord i Norge har bålet hatt mindre betydning. Her har midnattssola gjort sitt for å holde troll og ondskap borte.
Å danse i ring rundt er bål eller en maistang holdt også onde makter borte. For denne natta som nesten ikke er en natt, denne natta skal du være obs.
Kanskje best å ikke legge seg i det hele tatt?