Vi går ombord på Mandarinbåten

Det er morsomt å være barn. Nesten like morsomt å være skribent. Du blir aldri en god skribent hvis du ikke også er litt barn. Barn er flinke til å spørre. Det må skribenter også være. Og hva er vel mer artig enn å snu på årsakssammenhenger?
Vi snakker mandarin. Automatisk tenker vi at vi spiser mandariner fordi det snart er advent. Duften av et mandarinskall som sprekker gir gode vibber. Fikk du noen gang en mandarin med deg i matboksen på skolen? Da vet du hva jeg snakker om! Har du kanskje også forsøkt å legge mandarinskall på peishylla? Nydelig odør! Det er mørkt ute, men så lenge mandarinen er saftig, kan det være det samme.

Koplingen mandarin - advent, er likevel ikke logisk. Men snarere tilfeldig. Vi spiser ikke mandariner fordi det er november eller desember. Vi spiser mandariner fordi det er er sesong. Notabene: Lenger sør i Europa.
Det samme gjelder selvsagt appelsiner og klementiner. Som om ikke det er nok: Når vi tror vi spiser mandariner fordi det er advent, er det ikke mandariner vi spiser, likevel. I virkeligheten er det klementiner

Til NRK Østfold sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama at:
– Overlevelsesevnen (av betegnelsen mandarin) kan komme av at frukten er tett knyttet til jul og juletradisjoner. Hun legger til at det i fjor ble importert 30 000 tonn klementiner til Norge og at over halvparten av alle klementinene som fraktes til Norge, spises i november og desember.

De fleste klementinen som kommer hele veien hit, er fra Spania, Marokko, Israel og Hellas. Det er også den aller fineste frukten som kommer hit.
Den Sicilianske appelsinbonden Latino Andolino på 72 år, har arbeidet med sitrusfrukter i hele sitt liv. Han forteller at mandariner, appelsiner og klementiner sorteres etter 7 ullike kategorier.
Tredjesortering går til marmelade. Andresortering går til pressing. De resterende til salg på det sicilianske markedet. Førstesortering går til eksport.

Og nå ser vi også nytten av å snu og vende på årsakssammenhenger. Nå vet vi mye om mandariner. Nå vet vi hvordan verdens goder fordeles. En mandarinbåt til deg. Resten til meg. Slik blir det god julestemning av!