Køene er lengre enn tårnet er skjevt

– Vi kunne like godt latt det være mamma! 11-åringen har rett. Selvsagt har hun rett. Vi kunne fint droppet hele Pisa. Eller vi kunne også tatt en natt her. Eller kanskje ikke?
Det skjeve tårnet i Pisa var en ønskedestinasjonen helt fra begynnelsen av.
Dagens etappe var tøff, men det burde gå. Bare så vind skulle det vise seg.
Venezia, - Firenze – Pisa – Firenze – Napoli – Pompeii.
Første nedtur: Vanskelig å forhåndsbestille billetter på nett.
http://www.trenitalia.com På distanse nr. 1 var dette ikke bare å anbefale, men nødvendig.
Kvinnen i informasjonskontoret bare rister på hodet: Fullt! Dere må ta det neste.
I så fall ville hele planen ryke ved første tog. Vi hopper på. Det verste som kan skje er at vi får kjeft, at vi må stå en halv time. Kan de også kaste oss av? Kvinner og barn? Neppe.

Santa Maria

– Vi er tøffe mamma, konkluderer 8-åringen, og det er vanskelig å vite om det er hennes bønner, vårt felles mot, eller bare flaks, men vi får 2 dobbeltseter for oss selv, billettkonduktøren er både høy og mørk og hyggelig. Ja, vi betaler 18 euro for plassene, men vi har dem helt fram til Firenze. Togbytte. Varmt tog til Pisa. Fire timer her burde holde, men akk. Køene er lengre enn det berømte tårnet er skjevt. Det er billettkontor for det ene og billettkontor for det andre. På forhånd bestemmer vi oss for at det først og fremst er barna som skal i toppen. Jeg har vært der før. Det koster mye og dette var deres ønske. Min italiensk viser seg å være lik NG i karakter, eller også er det ønsketenkning, for det står noe om sjuåringer. Gratis, konkluderer jeg og påstår at 8-åringen er sju. Det skulle jeg ikke ha gjort! Barn under 7 får ikke lov å komme opp! Jeg spiller dum. Rekker han passet. Han teller på fingrene. 2007 – 2015. – Hun er jo 8?
Eeee? Ja, kan vi få billetter nå?

Ikke det? Barn aleine i tårnet er ulovlig, dessuten: neste visning er om en og en halv time. I så fall skulle vi ikke rekke neste tog, ikke toget deretter, hvor vi dessuten også har bestilt plass og ikke overnattingen i Pompeii som vi virkelig har jobbet for å skaffe.
I så fall ryker hele planen på nytt.
Vi dropper toppen og kaster oss i stedet på trenden med å ta bilder som om vi prøver å rette opp skjevheten. Vi trøstespiser en is, henter bagasjen og nå kan vi i alle fall si at vi har vært der. I Pisa.
Men kanskje kunne vi like gjerne latt det være?

Sju tips om Pisa

  1. Barn under 7 år slippes ikke inn i tårnet.
  2. Barn generelt skal følges av en voksen.
  3. Å lunsje i Pisa er neste det samme som å gå på restaurant i Norge. Ikke hva gjelder porsjonene, men hva gjelder prisen!
  4. Fire timer her er kanskje nok, men da må en på forhånd bestille billetter til tårnet eller merke seg når de slipper neste pulje inn.
  5. Skiltene viser at det er gratis å komme inn i kirken, men i prinsippet slipper de bare to og to inn samtidig. Også her er det lange køer.
  6. Tårnet har imidlertid mindre køer om formiddagen enn på kveldene, da mange ønsker å se Pisa ”by night”.
  7. Reisende som synes det er ukomfortabelt med andre reisende, helst vil figurere alene på sine egne feriebilder, bør vurdere å droppe Pisa.