I farta, med eller uten sekk

Interrail skal og bør gjennomføres med sekk. Sekken symboliserer hele turen. Det heter ikke Backpack for ingenting. Men sekk på barn? Trøtte rygger. Varme rygger?
Jeg biter av meg alle neglene. De knekker. Skal også prinsippet brytes? Prinsippet om å reise med livet på ryggen. Var det ikke et poeng å lære barn å reise lett? Ikke ta med mer enn de selv kan bære?

Prinsessekoffert

– Å skal jeg ha prinsessekofferten mamma? OK. Så var den saken avgjort. For 8-åringen er det umulig å reise uten rosa prinsessekoffert. Dessuten har den hjul. Den kan trilles fra perrong til perring, når man har koffert, er det også helt legitimt å ta heis. Heis er artig!
Som mamma tenker jeg på noe annet som antagelig kommer til å bli artig: Nemlig mangel på valgmuligheter når vi hver morgen skal stå opp i en ny by og kle oss for dagen. Så langt har dette vært et helt sirkus å regne. Fra og med i morgen har vi 4 T-skjorter, 7 truser, en bukse, to shorts, sandaler eller joggesko. Ett dusin hårstrikk. Basta Finito!
Fra og med i morgen bor vi i en sekk - eller la gå da, vi bor i en koffert.

Ikke før nå er billettene våre fylt ut. Nesten. Fremdeles er det mye som er "nesten". På en anne side er det lange avstander. Tid til å tenke. Tid til å planlegge. Ta ting som det kommer. Det er også noe av sjarmen. Sunt for nervene. Det kommer sikkert til å bli skjær i sjøen, hår i suppa og gnagsår i sjelen, men forstatt står mottoet vårt printet fast bak panna: Sterkt samhold, åpent sinn. Sekk eller koffert? Samma det, så lenge vi kommer oss på reise.

Reiserute

– Se på kartet jenter, oppfordrer jeg. – Hæ? – Nå må dere studere kartet på veggen og se hvor vi skal reise. – Har du ikke en gang bestemt hvor vi skal mamma? Nå er det min tur til å si HÆ?
Dette har vi da snakka om siden jul!
Flere av desitinasjonene er deres ønsker.
– Klart jeg har, sier jeg, men det er ok å kjenne ruta får vi setter fart. Jentene ser på Europa. Verden ligger foran dem. Det kribler i beina.
– Mamma tror du prinsessene også gleder seg? – Hvilke prinsesser? Mine prinsesser mener du? – Nei, de på kofferten vel....