Fem myror är mer enn...

I gamle dager var det eksotisk med svensk barne-TV. Et program var spesielt interessant:"Fem myror är mer enn fira elefanter".
Genial tittel. Lærerik og lang.
Fem maur er også mer enn en ussel huggorm.
8-årigen har så langt virkelig hatet maur. Ja, vi har lenge forsøkt å arbeide oss bort fra både redselen, begrepet og selve evnen til å hate, men den har liksom bare bitt seg fast.
Det gjelder visst ikke bare ordet....

– Mamma! Mamma! Hjeeeeeelp! Like foran oss på traktorveien ligger det en pitteliten huggorm angrepet av enda mindre maur - men de er mange! Ekstemt mange! Dem tror at ormer er slimete, må dessuten tro om igjen. Maurene ser ut til å produsere et seigt spytt og fanger huggormen i dette.
En maur har tatt posisjon ved ormens ansikt. Midt i fjeset. Han biter seg fast på den lille ormens munn.

Hvem skal vi heie på? Skal vi heie på noen i det hele tatt? Vi er vitne til kampen mellom to dyr, men sympatiserer egentlig ingen av dem. – Mamma, mamma, gjør noe! Resten av drikkevannet sprutes over huggormen, men med det resultat at maurene biter seg enda hardere fast i skinnet. Huggormen løftes forsiktig opp med en pinne, men heller ikke nå slipper maurene taket.
Vi plukker en kvist fra en gran, gir dem ris og børster dem vekk. Svisj!
Mauren som har tatt ansiktsbittet, er absolutt verst. Vil ikke av. Skipper ikke. Biter. Spytter.

I kampen mellom det vonde og det vonde, må en stakkars mamma vise mot. En gang kom jeg til skade for å si at jeg ikke er redd for noe. – Er du ikke redd for noe? Ikke noe? – Nei! Slettes ingenting! Dette er situasjonen hvor det kan bevises. Pinnen med både huggorm og maur løftes i øyenøyde.
Langefingeren festes bak tommel. Siktes. Vil helst ikke treffe ansiktet til ormen...
Knock-out. Mauren får seg en rett venstre og en gratis flyvetur.
Huggormen settes til bakken kveiler seg forsiktig bort, forsvinner inn i gresset. Ormegresset.
– Jeg er helt svett jeg mamma! Tror du det går bra? – Med hvem? – Ja, med huggormen....? Tror du det gikk bra med mauren også?

En orm er mye mindre enn en elefant. En maur er mindre enn en huggorm. Mange maur er likevel sterkere enn en ussel huggorm.