Barnas beste Bessegg

Hvilken strategi velger vi for å nå en fjelltopp?
1. Trene. Eksempelvis gå på en liten fjelltopp før man skal bestige en høy topp.
2. Hoppe i det og gå den lange turen med det samme og heller en kort tur dagen etter.

Værmeldingen viser godt hver i tre dager fremover. Vi har aldri besteget en skikkelig topp før. Strategikeren vil vente. – Det er lurt å varme litt opp, mener hun.
– Vi gjør det med en gang, sier den utålmodige. – Går vi turen med en gang, trenger vi ikke tenke mer på det!

Likheten med å spise brød og det å bestige en topp er nettopp denne. Skal man spise det gamle brødet først og vente med det ferske til dagen etter (da det selvsagt ikke vil være like ferskt)? Eller skal man spise det ferske brødet førts og eventuelt vente med det gamle? Sammenligningen er kanskje litt langsøkt, men likevel logisk. Yr til tross. Været på fjellet vet vi ingenting om. Helsa er en like usikker faktor.
Dermed gir svaret seg selv. Vi går Besseggen
i dag!

Den Norske Turistforeningenmelder at 40.000 mennesker går denne turen hvert år. Fra om med i dag: 43.000! Samtidig: Fra og med i går (typisk) sluttet båten å gå til fra Gjendesheim til Memurubu Dette er ruta vi er anbefalt å gå. Nemlig: Opp Besseggen og ned mot Gjendesheim hvor vi er innlosjert.

Hva nå? Vi går. Vi ser. Vi klatrer. Vi drikker kildevann. Vi kjenner etter. Vi plaster eventuelle gnagsår. Vi går videre. Og videre....Og videre! Til vi når Veslefjellet, som aldeles ikke er så lite, men 1743 m.o.h - og nå er det ikke lang til Besseggen.
Som vi går ned....
– Og opp igjen!

Konklusjon: Når vi kan vi kjøpe 2 T-skjorter hvor det står:
Jeg klarte det
Vi klarte det jo både ned og opp!

Barnas beste sjekkpunkt for topp nr.1

  1. Ha med nok sjokolade og husk å porsjonere! Ta en liten bit om gangen. Ikke alt på en gang. Sjokladen skal holde i 5 - 6 - 7 timer...
  2. Fokuser å et punkt og ros deg selv når du har kommet frem. Det kan være en rød T, eller en varde eller en liten topp eller en bekk. Når du har klart å komme deg hit, klarer du alltid å gå litt til.
  3. Vær obs på små detaljer under veis! Blåklokker, selvlysende lav og snø! Små mål er også mål!
  4. Ta pauser, men ikke la dem bli for lange! Med lange pauser merker du hvor inderlig sliten du er, musklene stivner og kulda kommer.
  5. Tøys og tull! Og igjen: Sjokolade! Med mye sjokolade blir det automatisk mye tøys og tull - og alt går lettere!